2008 –

————————————————————————————————-

En spekulation:

Putin inser vad som händer när han, som vi tror, tvingas bort från Ukraina. 

Den nu rådande strukturella ordningen i Ryssland kommer att sönderfalla då Putin förlorar kriget. Detta inser Putin! I detta sönderfall kommer en mängd delrepubliker att frigöra sig från Ryssland och därmed bilda självständiga stater. 

Först efter detta tänkbara scenario så kan någon form av demokrati uppstå. 

En mycket intressant frågeställning uppstår: Hur kommer Kina att utvecklas utifrån detta tänkta scenario? 

Som en följd av Rysslands sönderfall så kommer Kina att isoleras på den globala scenen, vilket medför ekonomiska bakslag för det diktatoriska styret. Ekonomiska bakslag medför, i vanliga fall, sociala oroligheter. Men här talar vi om Kina. Denna brutala diktatur tar ingen hänsyn till vad vanligt folk tänker och tycker – vilket vi har många bevis för – utan här slås alla sociala oroligheter ned med militärt våld. Vilket i sin tur spär på ökande ekonomiska problem. 

En fråga: Funderar på om ledarna i de två diktaturerna innerst inne inte tror på en militär seger i Ukraina? Ryssland och Kina tror inte innerst inne – enligt mitt sätt att se på det hela – på en militär seger. 

Då uppstår nästa fråga: Varför då fortsätta med detta anfallskrig? Putin har ingen annan utväg, enligt min mening. I och med att han har startat detta krig så finns ingen utväg, eller reträtt. Han måste fortsätta kriga. Vilket objektivt sett borde innebära att han innerst inne inte tror på en militär seger – han saknar möjligheten att avsluta kriget.

—————————————————————————————————–

Handelskriget, eller ”kriget” med tullar, går som en chockvåg över världen. 

Hur ska det rådande handelskriget förstås? Jo eftersom vi lever i en kapitalistisk marknadsekonomi sedan lång tid tillbaka så utmärker sig denna marknadsekonomi på speciella sätt. Den utmärker sig bland annat på det viset att den hela tiden globaliserar sig. Den växer från en mer eller mindre lokal kapitalism till att med tiden bli global. 

Denna utveckling av vår kapitalistiska marknadsekonomi är en ”inneboende” drivkraft – ett måste – för vår rådande marknadsekonomi. Den kan alltså inte utveckla sig på ett annat sätt. 

Varför inte? Jo kapitalismen har ett ”inneboende” krav av ständig ekonomisk tillväxt. Detta ”inneboende” krav leder till en allt mer globaliserad ekonomi. Tillväxtkravet och den ökande globaliseringen orsakar i sin tur en tilltagande konkurrens om kapitalet. Konkurrensen handlar om att överleva eller gå under. En ”naturlig” maktkamp uppstår. 

I denna maktkamp måste företagen effektivisera så långt det bara går. Det handlar alltså att söka producera sin produkt så billigt som möjligt och sedan sälja produkten med så hög vinst som möjligt. 

Och hur gör man det? Man producerar där det är som billigast, vilket då görs i låglöneländer. Sedan säljs produkten där den ger mest avkastning, nämligen i den så kallade västvärlden. 

En biverkning av detta faktum blir att arbetstillfällen försvinner i västvärlden eftersom företagen flyttar till låglöneländer. Detta skapar social oro i väst vilket leder till att det politiska ledarskapet i väst söker ”vinna tillbaks” företagen för att därigenom dämpa den sociala oron. 

Det är här som ”kriget” med tullar kommer in i bilden. Vår nu rådande globala marknadsekonomi – den kapitalistiska – framkallar motsättningar mellan stater just på grund av att den växer globalt. Det uppstår ett motsattsförhållande mellan den globala tillväxten och länders inflytande över den ”lokala” ekonomin. Länder söker behålla sin ”egna” företag från att etablera sig utomlands. 

Alltså en avgörande motsättning som vår rådande marknadsekonomi inte kan hantera – därför uppstår handelstullar länder emellan.

—————————————————————————–

Samtal mellan dårar! 

Dårar som samtalar om hur avtal ska utformas om Ukraina, utan att Ukraina själva får deltaga i dessa samtal. Genom maktspråk och förnedring hoppas dårarna att vi ska krypa för deras fötter och ge oss. Det är så fascister agerar! 

Hur bemöter man dessa fascister? 

Fascister måste slås ut, på ett eller annat sätt! Det har vi lärt oss under historiens gång. Fascistiska maktgalningar förstår bara ett språk – våldets språk! Du kan alltså inte förhandla fram lösningar med dessa dårar. Det krävs – som du kanske förstår – helt andra tag. 

Militär styrka är vad som krävs! Detta har vi upprepat ett flertal gånger och något annat svar finns tyvärr inte. 

Att bryta ned Ryssland ekonomiskt är naturligtvis likaså ett måste. Men ytterst så handlar det om att tillfoga Putin så stora militära förluster så att dom mister förmågan att anfalla.

Att Europa nu tycks börja förstå allvaret med Rysslands förintelsekrig, är naturligtvis helt nödvändigt men på tok för sent. Jag menar att Europa måste gå in i Ukraina rent militärt och göra det nu, inte sen. Detta kommer leda till en spridning av kriget, men det finns inget alternativ. 

Ryssland kommer aldrig att lägga ned vapnen! Putins Ryssland måste krossas! Först då tar kriget slut!

——————————————————————

Är det någon skillnad på banker och spelbolag?

Nej, egentligen är det inte så stor skillnad! Det grundläggande för banker och spelbolag är att dom ska vara vinstdrivande. Bägge ska tjäna pengar då vi investerar kapital. Bägge ”tar hand om” vårt investerade kapital, på lite olika sätt, för att i slutändan tjäna pengar på oss. Så när det gäller den grundläggande prioriteringen för banker och spelbolag – att tjäna pengar på vårt investerade kapital – då finns ingen skillnad.

Ska vi ha det på detta vis?

Tydligen ska vi det! Det är ju så här det fungerar i samhället. Vissa tjänar mer, vissa tjänar mindre och vissa förlorar. Att gruppen förlorare ökar är en realitet vilket vi alla känner till. Därmed så ökar missnöjet – i synnerhet mot banker – när dessa penningförvaltare skor sig på ”vanligt” folk.

Man kan ju fråga sig om denna rådande förvaltning av pengar är det optimala för oss alla, alltså samhället?

Banker är ju unika på det sättet att dom lånar ut pengar till oss, mot ränta. Vi måste därmed betala tillbaka mer pengar än de vi fick låna. 

Måste det fungera så? Nej det behöver inte fungera så! 

Banken är ju inte som vilket annat företag som helst. Banken producerar inte kapitalvärden. Banken tar pengar av oss i stället. Banken tillför därmed ingenting produktivt till samhället. Därför kan vi, påstår jag, fastslå att banken parasiterar på samhället. Banken suger musten ur samhället. 

Hur kommer vi då tillrätta med den här problematiken?

Pengar ska enbart förvaltas av någon och denna någon ska vara samhället, ingen annan. Och det första som då måste göras det är att ersätta de privatägda bankerna med en samhällsägd bank. En systemförändring som innebär 0-ränta vid både in- och utlåning. En sådan bank ska inte tjäna pengar vid förvaltandet av allt det kapital som cirkulerar runt i samhället. 

Att bygga ett hållbart och starkt samhälle innebär att producerande kapitalvärden fortsätter att investeras i samhällsbygget och inte, som nu, hamnar i händerna hos privatägda företag vars uppgift är att spekulera med dessa kapitalvärden. 

Inte nog med det, du ”erbjuds” också att själv spekulera bort dina pengar via allehanda så kallade spelbolag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *